Testvértelepülések

Testvérvárosi Kapcsolatok

1. Balatonfűzfőnek többéves kulturális kapcsolata volt a szlovákiai Vámosladány községgel, melyet 2001. szeptember 28-án testvértelepülési rangra emelt a két település.
 

2. Nagycétény Község Önkormányzata (Szlovákia) és Balatonfűzfő Város Önkormányzata 2003. június 21-én testvértelepülési szerződést kötött Nagycétény községben, annak érdekében, hogy
- megteremtsék a lehetőséget településeik lakosságának kölcsönös megismeréséhez,
- biztosítsák a kulturális, művészeti, egészségügyi, oktatásügyi és sport programok cseréjét,
- elősegítsék egymás közigazgatási eredményeinek megismerését,
- támogassák az idegenforgalom kifejlődését,
- megkönnyítsék a két szerződő település gazdálkodó szervezetei és intézményei közötti kapcsolatok elmélyítését.
www.zoboralja.sk/nagyceteny.htm

 

 

Borkóstoló Nagycétény 2004-02-27

Immár XXVIII. alkalommal került megrendezésre falunkban a már hagyománynak számító borkóstoló.Az elején úgy indult, mint nagyon sokszor, hogy egy sablonos, a régi forgatókönyv szerint zajlik majd ez az évfolyam is. Menet közben azonban változott a dolgok menete éspedig pozitív irányban. Ezt a pozitívumot testevértelepülésünk, Balatonfűzfő polgármestere , Dr. Varjú Lajos ill. a vele tartó küldöttség adta azzal, hogy elfogadva meghívásomat, ellátogattak hozzánk Nagycéténybe, hogy részesei legyenek a borkóstolói bálnak. Nagy megtiszteltetés ez számomra, számunkra , s még ennél is többre becsüljük ittlétüket azok után, hogy megtudtam, aznap két hazai rendezvényt mondott le a polgármester úr és kedves felesége, valamint a tűzoltóparancsnok úr, Papp József és felesége, no meg nem utolsósorban Soltész Ferenc képviselő úr és kedves felesége. Gondolom odahaza, Balatonfűzfőn is nagyon várták őket, s bizonyára hiányolták is jelenlétüket, s ezuton kérnék elnézést minden érintett személytől, ill. szervezettől, akiktől úgymond elraboltuk a fent említett személyeket, s bízom benne, hogy megértik döntésük súlyát, s elnézik nekik, hogy most az egyszer kihagyták az Önök rendezvényét. Nagyon pozitív visszhangja van azóta is ittlétüknek, s örültünk is nekik, ezzel is bizonyítva, komolyan gondoljuk a két település közti együttműködést minden téren.
Ha már egy kis időre leraboltam a kedves olvasó idejét, engedtessék meg még egy nagyon kedves gesztusra reagálni. Majorné Kiss Zsuzsanna képviselőasszony javaslatára gondolok, aki azzal az ötlettel állt elő, hogy a nyár folyamán megpróbálja bebiztosítani falunk, Nagycétény 20 gyermekének a nyaralását Balatonfűzfőn. Olvasván ezt a felhívást az Önök lapjában, félretéve minden férfiúi hiúságom, könnycsepp csordult ki a szememből. Ezúton is köszönöm a képviselőasszony nemes gesztusát, Balatonfűzfő lakosainak a hozzáállását, hogy azon vannak, ez a javaslat valóra is válljon. Nem tudom, hogyan tudjuk mi ezt majd viszonozni, mindenesetre keresni fogjuk majd a módját, miként tudjuk ezt meghálálni Önöknek. Mindig is bíztam benne, létezik még az emberekben a szeretet, s íme Zsuzsa javaslata ezt ékesen bizonyítja. KÖSZÖNÖM.

Mészáros Ferenc, mérnök 
polgármester
Nagycétény

A testvérvárosi szerződéseket és a szándéknyilatkozatokat a képgalériában tekintheti meg.