Látnivalók

Kultúra és tudomány

Balaton Csillagvizsgáló LEADER Kultúrközpont
www.balatoncsillagvizsgalo.hu
 
Kultúra és tudomány kicsiknek, nagyoknak, kezdőknek és profiknak a Balaton csillagvizsgálójában.”
Balatonfűzfő egyik ékessége a 2012-ben felújított, újra megnyílt csillagvizsgáló.
A Kulturális Központ új turisztikai attrakcióval és közösségi térrel gazdagítja Balatonfűzfő városát, várja a kultúra és tudomány iránt érdeklődő közönséget. Intézményünkben a legkisebbeket interaktív játékszoba várja. Közösségi internet hozzáférést is biztosítunk vendégeinknek.
A kupolában csillagász szakemberek segítségével folynak a megfigyelések.
A hozzánk érkező vendégek a fűzfőiek lakatfájára felakasztott lakattal örökíthetik meg nálunk tett látogatásukat.
Látogasson el hozzánk, legyen Önnek is része ebben az egyedülálló Balaton parti csodában!
Az intézmény nyitvatartási időben is csak előzetesen, telefonon egyeztetett időpontban látogatható: 06 30 5248709

 


 

Szobrok és emlékművek

„Vegyészlányok”
A Vegyészlányok vörösrézlemezből készült kétalakos szobor R. Kiss Lenke (1926-2000) Veszprémben, majd Balatonalmádiban élt neves szobrászművész alkotása. A szobor a valamikori „B” jelű irodaház előterében került felállításra az 1971. évben. A Vegyészlányok emléket állít a gyárban ez időben dolgozó több mint kétezer munkásnőnek, asszonynak, lánynak. A megformálás egy pirotechnikai gyártási műveletet szimbolizál, nevezetesen a tűzijátékok színes csillagai összetevőinek elegyítését.
Ezt az igen veszélyes munkát évtizedeken át kizárólag munkásnők végezték, nagy igyekezettel és szakmai tudással.
A szobrot 2004-ben telepítették át a mai helyére, felállításának helyén parkolót alakítottak ki.

 

Országzászló
Az ’56-osok terének központi emlékműve és látnivalója az 1935-ben emelt Országzászló: a város önkormányzata 1994-ben felújíttatta és az év Március 15-én az ünnep méltó keretei között felavatta és újra szenteltette. Minden Országzászlót előbb Budapesten az Ereklyés Országzászlónál beavattak, csak ezt követően avatták fel azon a helyen, ahol a talapzatot felállították. A II. Világháborút követően 1949-ig szinte minden Országzászlót leromboltak, a mi Országzászlónk, amely országosan is az elsők között állíttatott, ezt a sorsot elkerülte.

 

Kopjafa
Fűzfőgyártelep lakótelepének nagyon hangulatos környezetében található az 56-ban elhunytak emlékét őrző kopjafa, állíttatott közadakozásból 1989 novemberében.

 

Harangláb Tobrukban
Tobruk központi tere ad helyet a tervezett ökumenikus kápolnának, s itt látható a XIII.századi kereszt, mellette a majdani kápolna harangjának állított harangláb, valamint az 1849. október 6-án kivégzett Aradi Vértanúk emlékére emelt vörös-kő emlékmű. A város civil szervezetei a minden évben e helyszínen tartott megemlékezéshez járultak hozzá, amikor a mártírokra emlékezve örökzöld tujákat ültettek s gondoznak ma is.

 

Millenniumi emlékmű
A millennium tiszteletére felállított "FŰZ-FŐ" elnevezésű emlékmű átadására 2001. október 23-án került sor a Jókai utcai Millenniumi Emlékparkban. Szilágyi Bernadett szobrászművész alkotása valóságossá teszi a helység elnevezésének eredetét, Fűzfőt, mely a Fűz patakra emelt híd főjénél kialakított vámszedő hely területét jeleníti meg. A híd, történelmünk ezer évét átívelő szimbóluma, a fűzzel együtt jelenik meg, vele kereszt alakú kompozíciót alkotva.

 

Memento Fűzfőgyártelep
Szilágyi Bernadett Memento című alkotását az ipartelepen történt robbanások áldozatainak emlékére állíttatta a Nitrokémia Zrt. 2006-ban avatták Balatonfűzfőn.

 

Református templom & hitélet
A balatonfűzfői református gyülekezet temploma 1948-ban épült, Bolla Ferenc lelkipásztor és Dr. Haraszti József gondnok szolgálatának idején.
A gyülekezet 1990. óta üzemeltet egy keresztyén konferenciatelepet, ahol az ország és a Kárpát-medence minden tájáról érkeznek a lelki felüdülésre vágyók. 2012-ben elkészült a templom melletti, modern "Ébredés" Tábor és Gyülekezeti Ház, amely a gyülekezet további fejlődésére ad lehetőséget.
A gyülekezet programjai között, a hagyományos egyházi alkalmak mellett szerepelnek: filmklubok,baba-mama kör, olvasókör, kirándulások,szeretetvendégségek,találkozók, számos közösségépítő program.

 

Katolikus templomok
Balatonfűzfő elődje, Máma falu feltehetően már a honfoglalás idején is létezett. Egy dokumentum szerint 1292-ben már állt Máma Szent László tiszteletére emelt és felszentelt, kelet-nyugat tájolású, négyzet alapú, egyhajós, egyenes szentélyzáródású temploma. Déli oldalán volt a kapu, melynek már csak a küszöbe látszik. A templom többször elpusztult. 1702-ben még kijavították, északi oldalához sekrestyét építettek. A megmaradt rom feltárása és helyreállítása az Országos Műemléki Felügyelőség vezetésével 1963-64-ben történt. Az egyik falfelületen a falfestés erősen megsérült részletei még látszanak.
A Balatonfűzfői Római Katolikus Jézus Szíve plébániatemplomot 1936-ban Rott Nándor püspök úr szentelte fel. A plébániatemplom ólomüveg ablakait Palka József aranykoszorús üvegfestő mester készítette. A két oldaloltár képei Veszeli Lajos festőművész alkotásai. A templom külső falán található a 2005-ben felszentelt hősi emlékmű.A Balatonfűzfő-Gyártelepi Római Katolikus templomot Szent László király tiszteletére szentelték fel 1939-ben. Ólomüveg ablakai Palka József aranykoszorús üvegfestő mester alkotásai. A templom fa és vas díszítő elemeit a Nitrokémia mesteremberei készítették. A templom jellegzetessége, hogy nincs harangtornya, a harangláb az épülettől néhány méterre látható. A gyár hadianyaggyárként létesült, ezért az épület jobb rejthetősége indokolta a torony elhagyását.