Szelektív szemétszállítás

7 tartalom / 0 új
Utolsó bejegyzés
Mihály
Szelektív szemétszállítás
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Mihály
A BalKom (az ügyintéző állítása szerint az Önkormányzattal egyeztetve) megszüntette a szelektív gyűjtőszigeteket. 
Lehet, hogy az állandó lakosoknak ez megoldás, de nyaralósként biztosan jelentős és kellemetlen visszalépésként élem meg. Az, hogy havonta egyszer, csütörtökön viszik el a szelektív zsákokat gyakorlatilag lehetetlenné teszi a szelektív gyűjtést. Nem lenne szép, hogy a hétvége után vasárnap estétől csütörtök reggelig a szelektív zsákok a ház előtt legyenek kint. 
Eddig érdemes volt a szelektívet külön gyűjteni, és felvinni a legközelebbi szigetre, így már nagyon nehézkes. Feltételezem, hogy többen ismét abbahagyják a szelektív gyűjtést. 
Az is persze a kellemetlenség része, hogy külön el kellett menni a zsákokért Almádiba, de ezt még túléltem. 
Kérem, vizsgálják  meg, hogyan lehetne valamilyen a környezettudatos nyaralósok érdekeit is figyelembe vevő megoldás találni.
​Köszönöm.
 
Ambrus Terez
Sajnos évek óta a nyári időszakban a szelektiv szigeteket ellepte a szemét, az üveg és papir tárolókban a több napos májas hurkától kezdve a törött babakocsiig minden megtalálható volt. Éjjel az állatok kikotorták az ételmaradékot és széthordták a házak között. Nem tudom, hogy mi az oka a megszüntetésnek, de gyanítom, hogy járványügyi megfontolásból is meg kellett szüntetni.
 
Marton Béla
Marton Béla képe
Tisztelt Mihály!
A szelektív szigetek megszűntetése azért történt, mert a törvény előírja a házhoz menő szelektív gyűjtést. A szelektív szigeteket nyáron úgy értelmezték, hogy nyílt szeméttelep. A nyári kát hónapban ezek tisztán tartása 1,3 millió forintjába került a helyi közösségnek. Én ezt tartom rettenetes dolognak, melynek kötségeinek megtérítésére lesz javaslatom a költségvetés készítésekor.  
Abban előrelépés lesz talán, hogy zsákokat itt helyben is lehessen vásárolni, de konténerek nem fognak visszakerülni, mert a szolgáltatónak ezt  senki nem finanszírozza meg. A kinn maradt üveggyűjtő konténerek mellé is rengeteg nem oda való szemét kerül, amit a szolgáltató nem visz el. Ezt a városüzemeltetésnek kell elvinnie, ami rengteg költség. Amennyiben nem sikerül az itt élőknek ezt a megmaradt konténert rendeltetésszerúűen használni, akkor be fogjuk vonatni ezeket is. 
Szerintem érdemes szelektíven gyűjteni, mert ezzel óvjuk a környezetet, kevesebb lesz a feldolgozandó szemét, kisebb edényzet kell a kommunális hulladéknak, így olcsóbb a díj is. Ha nem gyűjti szeketíven, beteheti a kukájába is, csak ott nagyobb helyet foglal. 
Sajnos a rengeteg szemét elsősorban a nyári szezioinban kerül ki a közterületekre, erdőkbe, és minden kis zúgba. 
Biztos vagyok abban, hogy Ön nem tartozik a szemetelők közé, a felvetett probléma megoldását vizsgálni fogjuk.
Tisztelettel üdvözlöm: Marton Béla polgármester
Mihály
Tisztelt Polgármester úr, Kedves Béla,

Köszönöm a választ. Várom, hogy valami megoldás szülessen. November 1-én lent voltunk, de annyira beült, hogy már nm viszik el a szelektív szemetet, hogy (hiába van néhány szelektív zsákunk) felvittük Veszprémbe a műanyagot, papírt, konzerves dobozt, ahelyett, hogy kitettük volna, hogy november 2-án csütörtökön elvigyék. Csak akkor kaptunk észbe, amikor az utcák csütörtök reggel tele voltak kék kukákkal. 
Az, hogy a Tobruki utcák tele voltak kék kukákkal mindenképpen jó jel: mert azt jelenti, hogy az állandó lakók jó része odafigyel a szelektív gyűjtés problémájára. 
Ugyanakkor ez nem oldja meg a "nyaralósok" problémáját. Remélem találnak elfogadható megoldást. 
A szemét amúgy olyan, hogy ha valaki leteszi, akkor a következő ember "itt már van szemét, akkor én is itt hagyom, úgyis elviszik" alapon csak növeli a kupacot.
Szóval megértem, hogy anyagi teher, hogy egyesek szemetét el kell vinni, mégis ez az egyetlen lehetséges megoldás. Tudom: lassú, és frusztráló.
És persze a rossz példák egy része újratermeli magát: hiába takarították ki a Berzsenyi D. utca és a vasút közti árkot, „szorgos kezek” elkezdték a zsákos hulladékot újra oda hordani…
De nagyon szurkolok, hogy egyszer valaki megcsípje az illegális szemétlerakókat, és jól képen törölje…

Üdvözlöm, 

Mihály
 
Marx Imre
Tisztelt Önkörmányzat és Illetékesek!
A mai napon, 2018.12.06-án a szomszédokkal az utcán folytatott beszélgetés közben érkezett házunk elé a BALKOM kukásautója.
A munkások serényen beleürítették a szemetes kukákat, majd pedig legnagyobb megdöbbenésemre, mindannyiunk szeme láttára ugyanabba a kukásautóba rutinos mozdulattal beleborították a kék konténerekben gondosan különválogatva gyűjtött műanyag hulladékot is, végig, az Irinyi utca és a Fűz utca kertes házai előtt. Felháborodásomban megkérdeztem, hogy képzelik ezt, mire szemrebbenés nélkül azt válaszolták, hogy a másik autó nem üzemképes, és különben is, sokan ezekbe a kukákba is mindenféle szemetet tesznek. Szóhoz sem igen jutottam a meglepetéstől, de azóta sem hagy nyugodni ez a cinikus és elfogadhatatlan magatartás. Nem elsősorban a munkásokat hibáztatom, hanem a szolgáltató BALKOM vezetését, mivel a munkások maguktól nem vennék ezt a bátorságot. Érdekelne az Önkormányzat, illetve a Hivatal véleménye ezen eljárással kapcsolatban, mivel a BALKOM bizonyára szerződésben vállalta a kék kukák kiosztása óta az újrahasznosítható hulladékok elkülönített, szelektív begyűjtését és újrahasznosítását. Az önkormányzat bizonyára külön térítést fizet a szelektív gyűjtésért. A környezettudatos polgárok pedig nem feltétlen tudják, de ezen információk birtokában bizonyára arculcsapásként élik meg, hogy a szolgáltató gondos munkájukat semmibe véve, egyszerűen összeönti a szelektív hulladékot a többi szeméttel. Rendben van ez így? Lehet ilyet büntetlenül csinálni? Van értelme a szelektív gyűjtésnek? Várom az illetékesek válaszát.  
 
Marton Béla
Marton Béla képe
Tisztelt Marx Imre Úr!
Köszönöm az észrevételét. 
Személyes véleményen, hogy nem helyes a szelektíven összegyűjtött szemetet összekeverni a kommunális hulladékkal sem a szolgáltatónak, sem a lakóknak. Sajnálatos, hogy ilyen történhet, mert ez visszalépés a környezettudatos magatartás irányéba tett lépésekben.
A történteket jelezni fogom a szolgáéltatónak, és magyarázatot fogok kérni rá.
Nem fizet az önkorámyzat semmilyen díjat a szelektív gyűjtésért, csak az illegális szemetek begyűjtéséért, elszállításáért. 
Meg kívánom jegyezni, hogy a hulladékkezeléssel kapcsolatos kompetenciák az állam kezében vannak.