II. fokú hőségriasztás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
 

Jelentem, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve
 
az ország egész területére vonatkozóan 2021. június 19-én (szombat) 00.00 órától 2021. június 22-én (kedd) 24.00 óráig II. fokú hőségriasztást adtam ki.
 

Erről a Főorvosi Megyei Kormánymegbízottakat levélben értesítettem, és kértem, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatók, a megyei védelmi bizottságok, a járási kerületi hivatalok és rajtuk keresztül az együttműködő szervezetek részére küldjenek tájékoztatást. Egyben kértem, hogy hatáskörüknek megfelelően minden szükséges és lehetséges lépest legyenek meg az egészségügyi ellátó rendszer segítése érdekében, illetve a lakosság tájékoztatásában.
 
A várható paramétereket és a helyzet jelenleg előre látható alakulását figyelembe véve, pillanatnyilag egyéb intézkedést nem látok szükségesnek.
 
A tartósan magas hőmérséklet egészséget érintő problémák mellett, egyes helyeken akár az infrastruktúra bizonyos elemeinek (áram- és vízellátás, közlekedés, stb.) átmeneti működési zavarait is eredményezheti A hőséghullám egészségügyön kívüli területeire gyakorolt hatásainak megítélése az ebben hatáskörrel rendelkező tárcák, hatóságok kompetenciája.
 
Fentiekre tekintettel jelentésemet tájékoztatás céljából másolatban megküldöm a Miniszterelnökség, a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, az Agrárminisztérium, az Országos Rendőr-kapitányság, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Terrorelhárítás Központ és az Országos Mentőszolgálat érintett vezetői, illetve ügyeleti szolgálatai részére is.
 
Az előrejelzési adatok alakulásának függvényében az esetlegesen szükségessé váló hosszabbításról szól újabb tájékoztatást fogok küldeni. Ennek hiányában a riasztás 2021. június 22-én (kedd) 24.00 órakor automatikusan érvényét veszíti.
 
 
Budapest, 2021. június 17,                                 Dr. Müller Cecília
                           országos tisztifőorvos
 

A teljes jelentés megtekinthető: ITT