MIL-EXIM Sajtóközlemény - Balatonfűzfői hadiipari beruházás

Nyomtatóbarát változatPDF változat

MIL-EXIM Kft. sajtóközleménye

Az utóbbi napokban a sajtóban tévesen és szakmailag hiteltelenül megjelent állítások alkalmasak arra, hogy a MIL-EXIM Kft. hadiipari gyártási tevékenysége kapcsán a nem hozzáértő közvéleményt a cég beruházása ellen hangolják.

Ezért a MIL-EXIM Kft. az alábbi nyilatkozattal kívánja tételesen cáfolni a sajtóban megjelent állításokat és tájékoztatni a nyilvánosságot.

A balatonfűzfői hadiipari beruházás nem hatalmas, nemzetközi mértékkel mérve igen csekély volument jelent.

A sajtóban megjelentekkel ellentétben nem új beruházásról van szó, hanem egy, a fennállása alatt csupán az utóbbi 4 évben nem működött, 1923 óta a területen, a Magyar Állam által kiépített és üzemelő létesítmény újraindítását jelenti. Az üzem nóvumára való hivatkozás legalább is kérdéses az ellenzők részéről.

A beruházás nagyobb része tárolási tevékenység, mely nem veszélyes anyagra vonatkozik és csak kis része a gyártás.

Az újraindítás egy 50-100 fős üzemet jelent, míg az állami időszakban 4000 alkalmazott dolgozott a gyárban, kiszolgálva az akkori volument. Ez is érzékelteti a kapacitás közti különbséget.

A területen jelenleg is működik hadiipari gyártás, feketelőpor gyártással egyetemben. Igaz, ezeket nem magyar vállalkozások, hanem külföldiek, olasz és svájci tulajdonosok jegyzik, melyek működése ellen senkinek nincs kifogása és a sajtóban sem szerepelnek!

A beruházás minden szükséges, a hadiipari gyártáshoz szükséges szakhatósági állásfoglalást beszerzett.

A nemzetközi és a magyar viszonyok közt sem óriás-beruházásnak számító gyártási kapacitás működése tehát semmilyen érezhető változást, veszélyt nem okoz a jelenleg a területen üzemelő hadiipari jellegű üzemekhez képest.

Természetesen a MIL-EXIM Kft. tisztában van azzal, hogy a jelenlegi piaci helyzetben az üzem elindulása külföldi piaci érdekeket sért, hiszen a gyártási kapacitás képes kiszolgálni a Magyar Honvédség és a fegyveres testületek eleddig import forrásokból beszerzett lőszer igényét.

Valljuk azonban, hogy éppen az elmúlt időszakban történt, a közel és távolkülföldön történt háborús szituációkkal indukált változások indokolják, hogy Magyarországon magyar tulajdonban álló lőszergyártó kapacitás jöjjön létre, megszüntetve az ország egyik nemzetbiztonságilag és katonapolitikailag érzékeny kitettségét.

Valljuk azt is, hogy az ország nemzetbiztonsági és katonai képességeit alapjaiban érintő beruházásokat nem nyilvános sajtópolémia útján kell vitatni, mert ez minden ellenérdekelt szereplő érdekeit szolgálhatja, kivéve az országét.

Budapest, 2016. január 12.

Dr. Gyimesi Erzsébet sk.
ügyvezető igazgató