Gépjárműadó

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az adóhatóság felhívja az adózók figyelmét arra, hogy 2021.01.01-től a Nemzeti Adó-és Vámhatóság látja el a gépjárműadóval kapcsolatos teljes körű ügyintézést és feladatokat, így az ezzel kapcsolatos kérdéseikkel kérjük őket keressék. Ez a változás nem érinti a 2021.01.01. előtt keletkezett gépjárműadó hátralékokat, így ezekben az esetekben az önkormányzati adóhatóság jár el továbbra is.

Belföldi érvényes rendszámtáblával ellátott gépjármű, pótkocsi, motorkerékpár adóztatása.

Az ügyet intéző iroda:
Balatonfűzfői Közös Önkormányzati Hivatal
8184 Balatonfűzfő, Nike krt. 1.

Ügyfélfogadási idő:

  • hétfő:       8.00 – 16.00 óráig
  • szerda:    8.00 – 16.00 óráig
  • péntek:    8.00 – 12.00 óráig
Felvilágosítás és időpontegyeztetés kérhető:
Hosszú Tamás: 88/596-916;    hosszu.tamas@balatonfuzfo.hu
 
Igénybe vehetik: magánszemélyek, vállalkozók, vállalkozások, egyéb szervezetek akik/amelyek a gépjármű forgalmi engedélyének személyi lapjában az év első napján tulajdonosként vagy üzemben tartóként vannak feltüntetve. Több tulajdonos vagy üzembentartó esetén aki a hatósági adatszolgáltatást megelőző tárgyév utolsó napján az adó alanya volt.
 

Ügyintézés kezdeményezhető: az Adóhivatal a BM. Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivataltól kapott adatok alapján hivatalból állapítja meg, illetve törli a gépjárműadót. Az ügyfélnek az adóhatóság felé csak az esetleges adómentesség igazolását, a mentesség megszűnését, a gépjármű jogellenes elbirtoklásának rendőrhatósági igazolását kell az alábbi adatlapon bejelenteni.
A gépjármű átírás során az eladónak a forgalmi engedély meghatározott részét, régi forgalmi engedély esetén az adásvételi szerződés egy példányát kell az Okmányirodán leadni. A vevőnek 15 napon belül kell a nevére íratni a vásárolt gépjárművet. Mivel az Adóhivatal a központi nyilvántartás alapján állapítja meg, illetve törli az adó összegét, így a téves adatok javítására csak az Okmányiroda jogosult.

Szükséges iratok: 7 pontos orvosi igazolás, rendőrhatóság nyomozást megszüntető határozata.

Ügyintézés díja: az alapellátás illetékmentes. Fellebbezés esetén a határozatban megjelölteknek megfelelő összeg.

Kapcsolódó jogszabályok:

  • A gépjárműadóról szóló többször módosított 1991. évi LXXXII. törvény
  • Az adózás rendjéről szóló módosított 2003. évi XCII. törvény


Gépjárműadó beszedési számla száma:

12082001-00160532-01200002

Letölthető nyomtatványok: