Tájékoztató a zöldhulladék kezeléssel kapcsolatban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
A szépen ápolt, gondozott kert elkerülhetetlen velejárója a zöldhulladék kezelése. Balatonfűzfőn jelenleg az alábbi módon tudunk „megszabadulni” a magáningatlanon keletkezett zöldhulladéktól:
  1. Komposztálás:
Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban helyben történő komposztálással történhet.
  1. Zöldhulladék „ingyenes” szervezett elszállítása:
A Balkom Kft előre meghirdetett időpontokban, a „Zöld-nap” keretében az ingatlan elé kihelyezett zöldhulladékot elszállítja. A hulladékszállítási közszolgáltatást igénybe vevők számára ez további anyagi terhet nem jelent. A zöldhulladék az alábbi módon helyezhető ki:
• száraz levél, nyesedék, fű, átlátszó (nem fekete), maximum 6 db zsákban,
• ágakat, gallyakat – összevágva és összekötegelve (70-80 cm hosszú, kb. 50 cm átmérőjű kötegekben).
Amennyiben a hulladék közé kommunális jellegű anyag kerül, a kevert anyag komposztálásra alkalmatlanná válik, így azt a szolgáltatónak nem áll módjában elszállítani.
Balatonfűzfőn a szállítási napok: Tavasszal március 11. és 13. hetében, ősszel pedig október 41. és 43., valamint november 45. és 47. hetén, hétfői napokon. 
  1. Égetés:
Az avar és kerti hulladék égetése minden év március 15. napjától május 15. napjáig és szeptember 1. napjától november 15. napjáig 10-12 óra és 15-17 óra közötti időszakban végezhető el. Vasárnap és ünnepnapokon az égetés tilos. A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet felmentést nem ad.
Égetni csak száraz avart és kerti hulladékot lehet. Kommunális, veszélyes és ipari eredetű hulladék, műanyag, gumi, vegyszert és veszélyes anyagokat tartalmazó hulladék, állati eredetű hulladék és egyéb hulladék nem égethető.
  1. Zöldhulladék alkalmi elszállíttatása:
A Balkom Kft. a szervezett zöldhulladék szállításon kívül is befogadja a velük szerződéses viszonyban lévő ingatlanokon keletkezett zöldhulladékot. Erre kétféle lehetőség kínálkozik:
  • A szolgáltatónál megvásárolható zöld színű, a szolgáltató emblémájával ellátott zsákban az ingatlan elé kihelyezett zöldhulladékot ürítési napokon elszállítják.
  • A Balkom Kft. telephelyére (Balatonalmádi, Rákóczi u. 43.) elszállított zöldhulladékot díjfizetés ellenében a szolgáltató átveszi. 
Mindkét lehetőséggel kapcsolatos további információt a szolgáltatónál adnak a 06 (88) 438-688 telefonszámon.
 
                                                                                                          Szekeres Péter
                                                                                                       műszaki ügyintéző