Vasúti felsővezetéki-rendszer feszültség alá helyezése

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot arról, hogy a MÁV Zrt. hivatalos értesítője szerint a Szabadbattyán-Balatonfüred vasúti vonalszakasz villamos üzem kiépítését a kivitelező elvégezte és a felsővezetéki berendezéseket 2021.05.25. (kedd) 08:00 órától 25 kV-os feszültség alá helyezik. A felsővezetéki rendszerelemek megközelítési távolsága 2 méter, azon belül tartózkodni, munkát végezni tilos!
 
A felsővezeték 5,7 m magasan húzódik az útátjáróink felett is, ami külön odafigyelést igényel elsősorban a kikötők okán megjelenő szállítmányozás gyakorisága miatt.
„- A megközelítési távolság általános mértéke: 2 m. Ha a 25 000 V feszültség alatt lévő felsővezetékbe beleakad a rakomány vagy a veszélyes közelség miatt villamos ív keletkezik, ami „áthúz”, akkor akár halálos áramütést is szenvedhet a járművezető vagy a veszélyes közelségben lévő tárgy (pl hajó árbóc) közelében tartózkodó személy.”
A közúti közlekedésben résztvevő gépjárművek esetében az alábbi méretezést kell figyelembe venni:
„- A közúti magas rakományok kamionosok által ismert legnagyobb magassága: 4 000 mm. Ez az a távolság, amely magasságig a kamion korlátozás nélkül áthaladhat a felsővezeték alatt.
- Ha a kamion magassága 4 000-4 380 mm között van, akkor a járművel az útátjáró előtt meg kell állni és az útátjárón 10 km/h sebességgel (személyekkel a vezetőfülkében) át szabad haladni.
- Ha a kamion magassága 4 380 mm felett van, akkor áthaladni csak feszültségmentesítés után szabad!!!
- Ha a kamion magassága 4380 mm felett van, akkor áthaladni csak feszültségmentesítés után szabad! 5500 mm magasságig feszültségmentesítés mellett max. 10 km/h sebességgel. Ez fölött lévő rakomány esetén az áthaladás módját az üzemeltető Erősáramú Főnökség határozza meg.
- A felsővezeték kikapcsolását 8 munkanappal a tervezett kikapcsolás előtt a szombathelyi Pályavasúti Területi Igazgatóság Erősáramú Főnökségén (9700 Szombathely, Széll Kálmán u. 2.) kell megkérni.”
 
 
                                                                          Szanyi Szilvia
                                                                           polgármester

A teljes tájékoztató megtekinthető: ITT