Vendéglátóhelyeket érintő jogszabályváltozás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
 
Tisztelt Vendéglátóhely Üzemeltető!
 
Figyelemmel a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Kr.) rögzítettekre, az alábbiakról tájékoztatom.
 
2021. január 1-vel a vendéglátóhelyek tekintetében egy korszerű és új besorolási rendszer jött létre, amely segítségével megtörtént a vendéglátóhelyek felülvizsgálata. Az Áfa törvény, az üzemeltetők fő tevékenysége, és a hatályos jogszabályok szinkronizálásával létrejött új besorolások a következők:
 • étterem;
 • büfé;
 • cukrászda;
 • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely;
 • italüzlet, bár;
 • zenés-táncos szórakozóhely;
 • munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely;
 • gyorsétterem;
 • rendezvényi étkeztetés;
 • alkalmi vendéglátóhely;
 • mozgó vendéglátóhely.
A Magyar Turisztikai Ügynökség és a vendéglátás szakmai szervezetek álláspontja szerint a magyarországi vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása. Az eddig hatályban lévő jogszabályok több szempontból is elavultak. A termékkör szerinti besorolás nem volt egyértelmű, a termékkörök pedig nem voltak összhangban a hatályos Áfa-törvénnyel. A statisztikák a jogszabályban meghatározott típusokon alapultak, azonban az üzemeltetők főtevékenysége és a fő termékkör nem határozta meg egyértelműen a vendéglátóhely típusát.
Az MTÜ vendéglátás stratégiai céljai között kiemelten szerepelt a vendéglátóhelyek besorolását szabályozó jogszabály előkészítése, valamint az ahhoz szükséges módszertani szakmai útmutató elkészítése. Olyan módszertani szakmai tematika született, mely segítségével pontosan behatárolhatóvá váltak az egyes vendéglátóhely-típusok közti különbségek, ezáltal felállt egy korszerű, a ma piacon lévő üzlettípusokhoz igazodó kategóriába sorolási rendszer.
Az új rendszer 2021. január 1-jén hatályba lépett. A Kr. 31. §-ban foglaltak értelmében a 2021. január 1-ig bejelentett, már működő vendéglátó üzletek üzemeltetői kötelesek legkésőbb 2021. március 31-ig bejelenteni a jegyzőnek, hogy mely típusú vendéglátóhelyet üzemeltetnek.
 
Hogy segítsük az Önök adatszolgáltatási kötelezettségét, elkészítettük a mellékelt nyilatkozatot, mely a Kr. 4. mellékletében foglalt vendéglátóhely típusokat és azok jellemzőit tartalmazza.
A fentiekre való tekintettel kérjük, hogy a mellékelt nyilatkozatot töltse ki, majd legkésőbb 2021. március 31. napjáig juttassa vissza a Balatonfűzfői Közös Önkormányzati Hivatalba (8184 Balatonfűzfő, Nike körút 1.)
 
Kérjük fenti tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét, és az adatszolgáltatás határidőre történő teljesítését.
 
Balatonfűzfő, 2021.
 
                                                          
                                                                                              Soltész Attila
                                                                                                         jegyző

A teljes tájékoztató: ITT

A melléklet letölthető: ITT